På den här föreläsningen om "Säker hästgård" som var i måndags så sa hon som var först ut med att prata pratade lite om hagar och bete och då kom ju det här om parasiter upp såklart. Här på Wången så har man då man går andra året ett parasittema på våren i ämnena naturkunskap och hästens hälsa och sjukvård så man får läsa en hel del om parasiter och allt i kring det och sen så får man även göra ett träckprov (bajsprov) för att se hur mycket ägg från lilla blodmasken det finns i hästens bajs. Så man har ju fått lära sig en del om den här "skiten".
Hon sa bl.a. att för att minska spridningen av inälvsparasiter hos hästarna så kan man ju betesputsa eller harva hagarna... Fel! Fel! Fel! Betesputsar man hagarna så sprider man bara ut äggen från parasiterna på betet ännu mera! Men det ser ju tjusigt ut att bajshögarna har försvunnit eller hur? Harvar man betet... ja då är det ju nästan samma sak... inte blir det något bättre det heller för då sprider man ju också då bara ut äggen.
Sen så sa hon en annan sak och det var att man växelbetade (byter bete mellan nöt/får och hästar) för att de åt olika sorters växter i hagen. Svar ja, de äter olika sorters växter men det är inte det som är den stora grejen med att växelbeta tycker jag. Det är att nöt/får inte har samma parasiter som hästarna och på så vis skonar man djuren från att bli utsatta från lika mycket parasiter och på så vis kan man förhoppningsvis slippa använda avmaskningsmedel till djuren lika ofta. Alltså: djuren mår bättre, ägaren slipper lägga ut en massa pengar på avmaskningsmedel och parasiterna blir förhoppningsvis inte lika snart resistenta mot avmaskningsmedlet. Det nämde hon inget om!
På tal om parasiter och träckprov så funderar jag på att höra med några lärare om jag kan få låna labbet för att göra ett träckprov på Fákurs bajs imorgon innan jag åker hem på påsklov och se om han har några små äckliga maskar i sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar