lördag 24 oktober 2009

Ulve mysteriet i farten igen?

Man har ju hört att varg tar en del får


Vår finnstövare Nala


Översatt från norska så är ulve varg på svenska. Ulve mysteriet är en dokumentär som gick på norsk TV för bra många år sen och man kunde också se hela dokumentären på YouTube för ett tag sedan men de klippen är nu bortplockade tråkigt nog. Men i alla fall så handlade det om att vargar planterades in illegalt i Sverige och Norge. Det var vargar man tog in från bl a Finland och Ryssland, har jag för mig att det var. Ett av vittnena till inplanteringen är en av kusinerna till min pappa. Kusinen såg en STOR hund hoppa ut från en lastbil som stod parkerade efter vägen mellan Åsele och Dorotea eller om det var just innan Åsele (är inte helt säker på vart) då han var på väg hem på sin motorcykel efter att ha varit på besök hemma hos oss. Många liknande händelser tog de upp i dokumentären där vargar dumpas av ett fordon efter vägen på en "ödslig" plats.

Vad jag menar med "igen" i rubriken är att är att nu har det kommit en par vargar från "ingenstans", om jag har fattat det rätt, kring bl a Lycksele. Nu den senaste veckan nån gång så sköt ett jaktlag här en älg inte så långt ifrån där de sköt björnen jag skrev om tidigare i höst. När jägaren kommer fram till älgen så ser han att en varg följer efter jakthunden fram mot älgen de sköt. Vargen verkade vara ovanligt tam för den hade stannat kvar länge kring älgen för nästan hela jaktlaget hade fått se den och det tar ju ett litet tag för ett jaktlag att samlas...

Man fick ju lära sig det då man hade Bullmarksvargen som sprang runt knutarna att de är duktiga djur på att avlägga ganska långa sträckor på kort tiden men ändå... Vart kommer alla dessa vargar ifrån helt plötsligt? Läste det att den svenska vargstammen är grovt inavlad eftersom det inte funnits så många individer i början men man börjar ju undra hur inavlade de egentligen är om det importeras vargar på det viset?

1 kommentar:

Stefan Sandberg sa...

Vargar som importeras var för sig, de hittar oftast tillbaks till sina gamla revir igen. Det är få vargar av de som importeras som stannar kvar, det är nog pga. att de är flockdjur och att det sällan bildas nya flockar genom att en ny flock släpper in en ny varg. Man har sett i Kanada (tror jag det var) att det är effektivare att plantera om hela flockar istället för enstaka djur.

Så att våra Svenska vargar kan vara inavlade även då det importeras nya vargar kan vara sant, då de ofta hittar sig tillbaks därifrån de kom.

kramar