söndag 13 maj 2012


Nu är jag och Rut åter i Vitvattnet med ett gäng hästar. Nu ska jag försöka att få nån ordning och städa undan lite väskor och flyttlådor så det går att ta sig fram här i lillstugan. Förresten så har jag skitsnygga nya gardiner i köket som mamma sytt av tyget Fredrika från IKEA, tittar man in genom fönstret så ser det nästan ut som om det bor en hippie här ;) Nä nu ut och rida raggarrundan med Fákur!

2 kommentarer:

annette sa...

Hej Carro! Vilket gulligt hus !!! En sak har jag undrat över hur är det att ha häst ibland alla mygg på sommaren? speciellt Islandshästarna som har en del exemproblem?

Carro sa...

Hej! Tack, det tycker jag också! :)
Det går jättebra, men det är kanske för att de hästar som är här hos mig inte har någon sommarexem. Ofta är det inte själva myggen som är den stora boven, utan knott och sviarn!
Exem förekommer ju inte bara på islansdshästar, utan finns hos andra hästraser också, men det är nog kanske vanligare och mer uppmärksammat hos islandshästarna (har hört att det är vanligare än man kan tro på friserhästar också, men det är vad jag har hört).
Det här med sommarexem är en hel vetenskap och man blir aldrig riktigt klok på det. Vad som gör att just den hästen får det och inte den andra kan bero på alla möjliga olika faktorer: stress, miljö, kondition, dåligt immunförsvar, arvsanlag, mm. Det finns ett gäng som håller på att forska kring det här om exem hos islandshästen där de tittar på exemhästar som är importerade från Island och som är födda här i Sverige, hur det ärvs vidare från förälder till föl osv. De säger att man kan avla på en islandsimporterad häst med exem men inte en svenskfödd häst med det, eftersom risken att det är ärftligt är större på de svenskfödda exemhästarna.
Nu ska jag ju inte säga att allt jag skriver här är helt rätt, för det är så himla mycket och man blir som sagt aldrig riktigt klok på det här med sommarexem.
Kan ju kort bara berätta att våran gamla Valle som är islandsfödd och har exem var exemfri för når år sen och gick utan täcke nästan en hel sommar, ända fram tills det att han fick ögoninflammation och det mest troligt drog ner immunförsvaret, då kom exempel igen.
Hoppas du blev lite klokare på det? :)